Veistokset

Veistokset ja veistäjät

Hiekkalinnan upeita veistoksia toteuttaa yhteensä 18 veistäjää, joista 10 on ulkomaalaisia. Kolmesta miljoonasta kilosta hiekkaa veistetään prinssessoja, prinssejä, kuninkaallisia ja ritareita. Linnan veistoksissa voi kokea keskiaikaiset turnajaiset ja pihoilla nauttia teatteri- ja musiikkiesityksistä. Itse veistokset on tarkoitus saada valmiiksi kymmenessä päivässä.

Tutustu alla upeisiin Hiekkalinnan veistoksiin sekä ammattitaitoisiin veistäjiin!

Lue Hiekkalinnan usein kysytyt kysymykset ja osallistu #hiekkalinnaselfie -kisaan.

YLE: Lappeenrantaan kohoaa jälleen Suomen suurin hiekkalinna – veistosten tulee kestää tuulta ja sadetta

 

Veistokset

Kauppakadun veistos (Teerenpelin edessä)

Kauppakadun veistos (Teerenpelin edessä)

Veistäjät: Marieke van der Meer, Hollanti ja Vadim Gryadov, Venäjä

Kuninkaallinen perhe
Hiekkalinnan kuningas ja kuningatar istuvat valtaistuimillaan, prinssi ja kaksi prinsessaa ympärillään. Vanhempi prinsessa etsii tulevaa puolisoaan Hoviin saapuvista juhlavieraista. Oletko se sinä?
Veistäjät: Vadim Gryadov, Venäjä & Marieke van der Meer, Hollanti

Hovinarri eli korttipakan Jokeri
Hovinarrin tehtävänä oli viihdyttää tempuillaan kuninkaallisia ja heidän vieraitaan. Hovinarrin tärkeänä tehtävänä oli myös tarinoillaan ja lauluillaan opettaa historiaa ja perimätietoa monesti lukutaidottomille kansalaisille.
Veistäjät: Marieke van der Meer, Hollanti

Temppeliritari kuluneissa taisteluvarusteissaan
Kuninkaallisen perheen henkivartija ja Jerusalemin ensimmäisen kirkon vannoutunut puolustaja. Temppeliherrain ritarikunta oli keskiajalla ristiretkien aikaan perustettu veljeskunta, joka vaikutti laajalti Euroopassa ja Lähi-Idässä vuosina 1119-1307. Temppeliherrain ritarikunta oli ensimmäinen hengellinen ritarikunta ja sen säännöt ja organisaatio olivat esikuvana useille muille ritarikunnille. Temppeliherrat olivat alun perin vaatimattomia soturimunkkeja, mutta heidän järjestönsä kasvoi pian yhdeksi keskiajan Euroopan taloudellisesti vaikutusvaltaisimmista järjestöistä.
Veistäjä: Vadim Gryadov, Venäjä

Kyläseppä
Seppä takoo uutta miekkaa turnajaisritareille. Seppä oli Kuningaskunnassa tärkeä, paitsi aseiden, niin myös käyttöesineiden takomisessa. Sepäksi kouluttauduttiin olemalla Seppä-mestarin apulaisena eli kisällinä useiden vuosien ajan. Työ oli raskasta ahjon hehkuvassa kuumuudessa ja päivät olivat pitkiä.
Veistäjä: David Billings, Kanada

Katapultti valmiina ampumaan
Tämä keskiaikainen puinen ase oli raskas siirrellä mukana taisteluissa, mutta erittäin hyvä ase muurien ja porttien murtamiseen.
Veistäjä: David Billings, Kanada

Lihava torikauppias
Kauppias istuu viljasäkkien päällä, käyden kauppaa ruokatarvikkeista, käyttöesineistä sekä kaukaisista maista saapuneiden merenkulkijoiden tuomista erikoisista ja tuoksuvista mausteista.
Veistäjä: Andrey Vadhynskyy, Ukraina

Toriasiakas
Keskiaikaisella torilla Rouva Strand keskittyy tinkimiseen, eikä huomaa hänet takaapäin yllättävää nuorta taskuvarasta. Köyhyys oli yleistä kaskiajalla ja kerjäläispojat yrittivätkin varastaa henkensä pitimiksi.
Veistäjä: Andrey Vadhynskyy, Ukraina

Vanha Velho
Velho toimii hovissa lääkärinä ja taikurina sekä Kuninkaan ja upseereiden neuvonantajana. Hän neuvoi kansalaisia myös maanviljelyssä, yrttien ja luonnosta löytyvien ruoka-aineiden hyödyntämisessä. Keskiajalla oli usein pulaa ruuasta, joten kaikki mahdollinen käytettiin vatsan täytteeksi.
Veistäjä: Vladimir Kuraev, Venäjä

Turnajaisten dramaattisissa tunnelmissa
Turnajaiset olivat suosittuja yleisötapahtumia, mutta rajuja urheilukilpailuja painaviin haarniskoihin pukeutuneille ritareille ja isoille raskaille taisteluhevosille.
Veistäjät: Vladimir Kuraev & Ivan Savenkov, Venäjä

Jeanne d'Arc eli Orleansin Neitsyt
Jeanne d’Arc eli ”Orléansin neitsyt” (La Pucelle d’Orléans), 1412 – 1431, on Ranskan kansallissankari ja katolisen kirkon pyhimys. Jeanne tuli kuuluisaksi uskonnollisista näyistään, joissa häntä kehotettiin pelastamaan Ranska. Vuonna 1429 hän johti ranskalaissotilaita Orléansin taistelussa ja osallistui kuningas Kaarle VII:n kruunaukseen Reimsissä. Myöhemmin englantilaiset tuomitsivat hänet noituudesta ja polttivat hänet roviolla.
Veistäjät: Inese Valtere, Latvia & Donatas Mockus, Liettua

Lappeenrannan puolustaja, ritari Sir William Strand
Ritarin nimi on mukailtu kaupungin Ruotsinkielisestä nimestä, Villmanstrand. Kilpeen on veistetty Villimies-vaakuna arviolta 1800-luvulta. Peltilevylle maalattu vaakuna löytyi Lappeenrannan Raatihuoneen ullakolta remontin yhteydessä 1990-luvulla. Vaakuna löytyy nykyään Etelä-Karjalan museon kokoelmista.
Veistäjä: Donatas Mockus, Liettua

Vangittu lohikäärme
Sir William Strand sotajoukkoineen vangitsi kaupunkia piinanneen Lohikäärmeen ja aikoo opettaa sen paremmille tavoille. Vielä kun ritarimme oppisi Lohikäärmeiden kielen.
Veistäjä: Karlis Ile, Latvia

Teatteri
Lastenteatterin lavasteet vievät Ritari- ja Kettu näytelmän tarinaa metsästä kaupunkiin. Myös oikea kettu vierailee öisin Hiekkalinnalla. Tassunjäljet löytyvät Teatterin katsomon yläkulmasta.
Veistäjä: Eeva Karhu, Espoo, Suomi

Kappeli
Kappelin rakensivat Kimmo Frostin suunnitelmien mukaan Juuso Partanen, Petri Monto ja Mika Tauschi Lappeenrannasta. Kappelin katossa olevan lasimaalaus-kopion nimi on Hyvä Paimen. Enkelin Kappelin alttariseinälle veisti Andrey Vadhynskyy, Ukraina.

Valtaustorni (tulossa)
Taisteluissa linnan muurien valtausta yrittävä vastustaja työntää hyökkäyksen edellä puista valtaustornia, jossa sotilaat odottavat valmiina hyökkäykseen.

Keskiaikaisia aseita (tulossa)
Asesepät olivat todella taitavia takomaan erilaisia aseita metsästykseen ja taisteluihin. Rauhan aikana seppää tarvittiin tekemään kyntöauroja ja muita tarvittavia metalliesineitä.

 

Veistäjät

Hiekkalinnalla on yhteensä 18 veistäjää useista eri maista.

 

Andrey Vazhynskyi, Ukraina

David Billings, Kanada
Lisätietoja: sandemons.com

Donatas Mockus, Latvia

Eeva Karhu, Suomi
Lisätietoja: eevakarhu.fi

Inese Valtere-Ulande, Latvia

Ivan Savenkov, Venäjä

Karlis Ile, Latvia

Kimmo Frosti, Suomi

Marike van der Meer, Hollanti

Vadim Gryadov, Venäjä

 

Veistosten lisäksi ammattitaitoa tarvittiin useassa eri kohteessa, mm:

Hiekan pakkaus muotteihin, aidat ja muu tekniikka:
Eduards Sūniņš, Juris Pavlovs, Madars Mucenieks, Kaspars Saknins, Latvia

Vesi, sähkö ja liimaus:
Teemu Simpanen, Joutseno

Teatterin katsomo, kappelin katto ja pyöreät puuovet:
Juuso Partanen ja Petri Monto, Lappeenranta

Hiekkalinnan alueen- ja veistosten suunnittelu:
Kimmo Frosti, Lappeenranta, hiekka- ja jääveistäjä, projektipäällikkö Hiekkalinna 2016