Veistokset

Veistokset ja veistäjät 2017

 

Veistos: Aikakone

Aikakone

Idea: Kimmo Frosti
Veistäjä: Sergey Knysh, Venäjä

Aikakoneen idea keksittiin jo vuonna 1949. Itävaltalainen matemaatikko Kurt Ködel "löysi" uudentyyppisen kiertyvän aika-avaruuden, joka ei ollut Albert Einsteinin suhteellisuusteorian vastainen. Kun ihmiskunnan teknologinen tietämys lisääntyi, aikakone saatiin rakennettua vuonna 2107. Siitä lähtien on jo vuosien ajan kiistelty siitä, kuka aikakonetta saa käyttää ja mihin tarkoitukseen. Monikansallisten mediayhtiöiden taistelun televisiointioikeuksista voitti lappeenrantalaistaustainen Fisher King -tuotantoyhtiö.

 

Veistos: Lappeenranta 100 vuoden päästä

Lappeenranta

Idea: Petteri Veikkolainen, Enni Tuliniemi, Lauritsalan koulu 3.-6.lk
Veistäjä: Donatas Mockus, Liettua

Lappeenranta on yli 7 miljoonan asukkaan metropoli, kun se on yhdistynyt Pietarin kanssa 2090-luvulla. Leiju-metron reitti on viimeinkin laajenemassa tärkeiden keskusten lisäksi Joutsenon alueelle. Ilmaston lämpenemisen ansiosta säät ovat suotuisat lomamatkailuun. Turismi onkin Lappeenrannan tärkein elinkeino. Saimaan pinta on noussut jäätiköiden sulamisen ja lämpölaajenemisen ansiosta. Hollannista on haettu oppia rantojen ja rakennusten suojeluun. Lumettomassa Myllymäen laskettelukeskuksessa lasketaan leiju-laudoilla. Kaupungin matkailuvaltti on NorppaPark-huvipuisto, joka on rakennettu osittain Saimaan pinnan alle.

 

Veistos: Tulevaisuuden auto

Tulevaisuuden auto

Idea: Atte Lampi, Daniel Suninen, Joel Hoskonen, Jere Hyttinen, Lauritsalan koulu 3.-6.lk
Veistäjä: Ivan Savenkov, Venäjä

Honda3000 on edistyksellinen lentävä auto. Auto painaa vain 350 kiloa, ja sen akkuja tarvitsee ladata vain kerran vuodessa. Lataaminen tai "tankkaus", kuten ennen sanottiin, vie vain pienen hetken. Lataaminen ei voi myöskään unohtua, sillä auto ilmoittaa siitä etukäteen ja hakeutuu itse lataukseen. Autoon mahtuu 250 henkilöä kerrallaan, koska ihmiset kutistuvat autoon siirtyessään.

 

Veistos: Tulevaisuuden koti

Tulevaisuuden koti

Tulevaisuuden koti

Idea: Roope Malinen, Jere Pörhönen, Aleksanteri Nikunen, Jens Ahokas, Niko Hyttinen, Lauritsalan koulu 3.-6.lk
Veistäjä: Konstantin Evdokimov, Venäjä

Tulevaisuuden kodit ovat yleensä hyvin säilytettyjä vanhoja rakennuksia. Uusinta uutta edustaa pallonmuotoinen täysin automatisoitu koti, jonka ohjaus toimii vaikka hologrammi-kellon avulla. Monet seniorikansalaiset ovat muuttaneet kesämökeille ja vapaa-ajan asuntoihin ympärivuotisesti. Kasvimaat ja kasvihuoneet ovat suosittuja tapoja saada luomuruokaa ympäri vuoden. Kauppaan ei tarvitse välttämättä lähteä itse, sillä lennokit ja droidit toimittavat tarvittavat tavarat helposti kotiin tai mökille.

 

Veistos: Hologrammi-kello

Hologrammi-kello

Idea: Henri Virtanen, Aapo Hanski, Lauritsalan koulu 3.-6.lk
Veistäjä: Alexey Shchitov, Venäjä

Helppokäyttöisellä hologrammi-kellolla eli Hololla voidaan helposti ohjata kaikkia elektronisia laitteita ja koneita. Halutessaan kellon voi upottaa myös sirulla ranteeseen. Holoon saa helposti luotua uusia ominaisuuksia ja toimintoja tarpeen mukaan. Se on myös yleisin ja helpoin tapa katsoa televisiota, näyttö-hologrammi voidaan luoda vaikka vain toiselle silmälle. Projektori-toiminnon avulla kuva laajenee vaikka 360-asteen näytöksi ympärillesi tai halutulle pinnalle, kuten pöydälle tai seinälle.

 

Veistos: Tulevaisuuden koulu

Tulevaisuuden koulu

Idea: Milla Karhapää, Jesmiina Ahonen, Lotta Silvennoinen, Lauritsalan koulu 3.-6.lk
Veistäjä: Inese Valtere, Latvia

Kaikkien lasten unelma eli Tulevaisuuden koulu on juuri valmistunut Lappeenrantaan. Koulu leijuu ilmassa ja on varustettu suojakuvulla. Koulu on helppo tuhota, jos home- tai muuta ongelmaa ilmenee vuosien saatossa. Robottiopettajat huolehtivat opettamisesta niin tehokkaasti, että peruskoulutus omaksutaan kahdessa vuodessa. Anturikypärä on tehokas tapa siirtää tietoa suoraan aivoihin. Siitä eteenpäin elämä onkin jatkuvaa uuden oppimista, ja koulussa erikoistutaan monenlaisiin opintosuuntiin. Koulu onkin hyötykäytössä aamusta pitkälle iltaan, koska lähes koko väestö haluaa käydä koulussa oppimassa uusia tietoja ja taitoja.

 

Veistos: Mestaruus 2017

Mestaruus 2017

Idea: Leo Segerman
Veistäjä: Vladimir Kuraev, Venäjä

Lappeenrannan Veiterän jääpalloilijat ovat voittaneet useita Suomen Mestaruuksia. Ensimmäinen mestaruus saavutettiin vuonna 1980 ja seuraava vuonna 2017. Sittemmin tahti on kiristynyt ja mestaruuksia on tullut lisää lähes joka vuosi. Nykyisillä leijuttavilla luistimilla ja laser-pallolla ei enää välttämättä tarvita edes jäätä alustaksi, vaan pelikausi voi jatkua vaikka läpi vuoden.

 

Veistos: Saimaan kanava ja Norppa

Saimaan kanava ja saimaannorppa

Idea: Kimmo Frosti
Veistäjät: Karlis Ile, Maija Puncule, Latvia

Saimaan kanavaa on syvennetty ja levennetty useampaan kertaan vuosien saatossa. Nykyisin kanavaa käyttävät lukuisat huviveneilijät rahdin kuljettamisen sijaan. Myös suuret luksusristeilyalukset pääsevät Saimaalle kanavaa pitkin. Ennen erittäin uhanalainen Saimaan Norppa on runsastunut ja levinnyt maailman merille risteilyalusten vanavedessä polskien.

 

Veistos: LAPPEENRANTA Greenreality

Lappeenranta Greenreality

Idea: Kimmo Frosti
Veistäjät: Jesse Törmikoski, Suomi

Lappeenrannassa on pitkä kokemus päästöttömän energian tutkimuksessa, käytössä ja kehittämisessä. Kaupungissa ei synny enää kaatopaikalle vietävää jätettä, kaupunki ei tuota ilmastopäästöjä eikä se ylikuluta. Öljyn ja kivihiilen käyttö energiantuotantoon kiellettiin jo vuonna 2066, ja vanhat ydinvoimalat on purettu. Tuuli-, vesi- bio- ja aurinkovoimalaitokset ovat yleisiä. Suunnitteilla on myös kilometrien korkeudessa leijuva suuri tuulivoimala tai oikeammin tuulifarmi.

 

Veistos: Saimaannorpat

Saimaannorpat

Saimaannorpat

Norppaisä Eemil ja norppaäiti Elli lekottelevat kalliolla yhdessä poikasensa Evän kanssa.